Saffransknäcke till påsk!
Saffransknäcke m flingsalt
1 paket saffran
25 g jäst
6 dl vatten, ljummet
2 tsk flingsalt
6 dl grahamsmjöl
7 dl rågsikt, + ca 1 dl till utbakning
Tillagning
1. Smula jästen i en bunke. Häll i vattnet med saffran och rör tills jästen löst sig. Tillsätt kryddor, salt och mjöl och arbeta degen ordentligt.
2. Låt degen jäsa till dubbel storlek, ca 1 timme under handduk.
3. Sätt ugnen på 250°. Ta upp degen på mjölad arbetsbänk. Dela i 20 bitar. Kavla ut varje bit tunt, gärna med kruskavel på mjölad bänk. strö på lite flingsalt under kavlingen. gör runda formar m hjälp av en kopp eller mindre skål. Nagga bröden med en gaffel om vanlig kavel används.
4. Lägg bröden på plåtar med bakplåtspapper. Grädda mitt i ugnen 6-8 min. Låt bröden kallna på galler.
