Mina påskrecept!
Här kommer recepten till alla rätter som visades i tidningen!
Citronmousse med saffran
1 st gelatinblad
3 dl vispgrädde
rivet skal och saft av 1 st citron
1 1⁄2 dl florsocker
1 kryddmått saffran
Låt gelatinbladet ligga i kallt vatten 5 min. Vispa grädden med florsocker och saffran. Smält gelatinbladet i citronsaften i en kastrull, låt svalna något. Rör ner gelatin, citronskal, och citronsaften i grädden. Fördela i portionsformar och låt stå i kyl minst 3 tim. Garnera ev med marsipankyckling eller citronskal
små lammköttbullar m rosmarin & vitlök
1 kg lammfärs
1 gul lök
1 dl färsk hackad rosmarin
1 krossad vitlök
1 dl ströbröd
1 tsk vitpeppar
2 dl grädde
2 msk socker
2 tsk salt
2 msk stark senap
2 ägg
Tillagning:
Sätt ugnen på 175 grader.
Skala och riv löken på rivjärn.
Blanda ihop ingredienserna till köttbullarna i en rymlig bunke.
Låt köttbullesmeten stå i kylen en kvart, så att ströbrödet kan svälla.
Forma små köttbullar med händerna. Ta lite olja eller vatten på händerna så är det lättare att rulla.
Stek köttbullarna i smör Och skaka pannan då och då så köttbullarna får en jämn, rund yta.
Lägg över köttbullarna på en ugnsäker form efterhand som du steker.
Stek färdigt köttbullarna ca 15 minuter i ugnen.
Citron & rosmarin olja
2 citroner
1 knippe rosmarin (ca 1 dl)
olivolja extra virgin
3 vitlöksklyftor
Skala citronerna med potatisskalare så det blir fina lång remsor och lägg i en glasburk med lock. Lägg även i de hela kvistarna rosmarin och vitlöken och fyll på med oljan. Den här oljan blir godare ju längre den får stå. Och är dekorativ. Så ställ gärna i ett fönster!
Ringla sedan över den gravade laxen ( som du köper färdig) och ställ vid sidan om så gästerna får hälla på mer efter tycke. Passar även bra till både köttbullarna och potatisen.
Gör en stor sats inlagd sill och dela sedan upp i de inläggningar du vill ha!
t.ex:
tre enkla inläggningar
Pestosill
3 msk pesto
1 1/2 dl turkisk yoghurt
rödbetssill m morot
1 dl rödbetstärningar
2 dl rödbetspad
1/2 finhackat äpple
1/2 hackad morot
1/2 finhackad rödlök
Grov senapsill
2 dl creme fraice
4 msk grov senap (lite starkare)
4 msk dill
Stompad potatis
1 L småpotatis
50 g smält smör
3 dl mjölk
1 tsk vitpeppar
salt efter tycke och smak
1 dl dill
Koka potatisen och värm upp mjölken i det smälta smöret. Bara så det blir fingervarmt.
Häll av vattnet från den kokta potatisen och häll på mjölkblandningen. Krossa potatisen lätt med hjälp av en slev eller annat tillhygge. Häll i dillen och krydda. Potatisstompen är klar då allt är blandat och potatisen inte är helt mosad!
Saffransknäcke m flingsalt
1 paket saffran
25 g jäst
6 dl vatten, ljummet
2 tsk flingsalt
6 dl grahamsmjöl
7 dl rågsikt, + ca 1 dl till utbakning
Tillagning
1. Smula jästen i en bunke. Häll i vattnet med saffran och rör tills jästen löst sig. Tillsätt kryddor, salt och mjöl och arbeta degen ordentligt.
2. Låt degen jäsa till dubbel storlek, ca 1 timme under handduk.
3. Sätt ugnen på 250°. Ta upp degen på mjölad arbetsbänk. Dela i 20 bitar. Kavla ut varje bit tunt, gärna med kruskavel på mjölad bänk. strö på lite flingsalt under kavlingen. gör runda formar m hjälp av en kopp eller mindre skål. Nagga bröden med en gaffel om vanlig kavel används.
4. Lägg bröden på plåtar med bakplåtspapper. Grädda mitt i ugnen 6-8 min. Låt bröden kallna på galler.
Onkel emils äggaröra
1 dl citronmajonäs
1,5 dl lätt cremefraiche
4 ägg
1 knippe rädisor
1 näve bladspenat
3 msk grov senap
koka ägg, och hacka upp allting i fina strimlor. blanda och låt vila en stund i kylskåp. klart!
